Colla de Diables i Tabalers de La Verneda i Sant Martí, Barcelona, Cultura Popular

La Colla

Diables de la Verneda

La colla de diables es va crear el febrer de l’any 1989 al Centre Cívic de Sant Martí. Durant els seus inicis buscava la difusió de la figura del diable tradicional a més que participava en la vida socio-cultural del barri. Des de la seva creació fins a l’actualitat, ha tingut canvis en quant a vestimenta y manera de difondre la cultura catalana al barri, però sempre en un ambient de critica social als seus espectacles de foc.

A qui ens adrecem

La colla s’adreça a tota la gent dels barris de Sant Martí de Provençals i la Verneda. Recordeu que tenim colla infantil. És un projecte que aglutina infants, joves i adults.

Història

Generació Tradicional (1989-1995)

Un any després de la fundació de la colla, al 1990, després que els veïns veiessin que la colla anava ben encaminada i comptava amb un nombre estable d’entre 15 i 20 diables i 8 musics, la colla es trasllada a un local cedit per l’Associació de Veïns de la Verneda al C/. Concilio de Trento n.113. Des dels inicis s’aposta per anar més enllà dels correfocs i realitzar espectacles de foc, cercaviles, tallers, animacions de carrer i muntatges pirotècnics. Al 1994 degut a problemes de locals socials al barri es traslladen a un altre cedit pel Districte de Sant Martí, on tenim la seu actualment.

Generació Circense (1996-2008)

L’any 1995 s’inicia un debat intern a la colla. Alguns integrants van voler introduir el circ a dins els correfocs, creant així una secció de malabars, que va provocar que alguns membres abandonessin la colla. Tot i això la colla va seguir funcionant i es van implementar els malabars i una nova estètica pallasso (clown) als vestits. El nom de la colla va canviar a Sucspir, Diables de la Verneda. Cap l’any 2006 va arribar un punt on la situació de la colla era insostenible, perquè hi quedaven pocs membres.

Generació SucsPirArt (2008-2017)

Al 2006 a la Guinaueta, es va crear un grup anomenat “Pirart” amb la intenció de crear un espectacle de circ, malabars de foc i tallers d’intercanvi de coneixements. Al assabentar-se que els Diables de la Verneda anaven a abandonar el seu projecte, els “Pirart” es van plantejar assumir el projecte i utilitzar el seu local. Des de llavors els Sucspir, Diables de la Verneda van anomenar-se, aprofitant i unint els dos noms de la antiga i nova colla, “Sucspirart, Diables de la Verneda i circ social”. Van ser els hereters del circ i dels malabars de l’antiga generació, i a dia d’avui encara roman la idea circense. Al moment més àlgid han arribat a comptar amb un total de cinquanta membres.

Nou impuls (2017)

A començaments del 2016 neix un nou projecte al Casal infantil del Centre Civic de Sant Martí, amb la intenció de tornar a crear una colla de diables infantil al barri, un grup intergeneracional que pogués donar continuïtat a la colla adulta; les Guspires de Sant Martí. Els Diables de la Verneda, com a germans grans, van apadrinar la nova colla infantil i vam començar a treballar junts. A la majoria dels membres de SucsPirArt els hi era molt costos mantenir el funcionament de l’entitat, i els pares de la colla infantil, juntament amb els membres de SucsPirArt que encara hi continuen, van agafar el relleu de l’entitat, agrupant tota l’associació com “Diables de la Verneda i Guspires de Sant Martí”.

Objectius

  • Potenciar la cultura catalana i l’expressió artística
  • Mostrar la diversitat i la riquesa cultural utilitzant les arts escèniques com a eina de transformació social
  • Fomentar la participació activa al barri
  • Potenciar la cultura catalana
  • Implicar a famílies a participar

La indumentària

La primera generació de la colla utilitza en el disseny dels vestits de diables elements al·legòrics al passat agrícola de Sant Martí. Es compon d’una casaca i un pantaló units per una faixa, tocats amb un barret de palla al qual se li han afegit banyes.

A mesura que es van introduint elements circenses, el vestuari evoluciona al model pallasso i s’introdueixen les màscares. Tant els vestits com les màscares són personalitzades i exclusives de cada membre, reben el sobrenom de clowns i les seves casaques són de diversos i variats colors.

Actualment hem unificat colors entre els diables adults, infantils i tabalers, on predominen els colors negre i vermell.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner