Colla de Diables i Tabalers de La Verneda i Sant Martí, Barcelona, Cultura Popular

Qui som?

Els Diables de la Verneda i Guspires de Sant Martí som una associació formada per individus i famílies que, mitjançant espectacles de foc, pirotècnia i percussió, volem gaudir, mantenir i transmetre les tradicions de cultura popular i, fomentar la participació ciutadana del nostre entorn més proper.

Som una associació de diables i tabalers del Districte de Sant Marti de Provençals (Barcelona) que animem i dinamitzem múltiples activitats al nostre barri. Formem part molt activa del teixit associatiu de Sant Martí.

Encara que a La Verneda i Sant Martí la participació en esdeveniments de cultura popular no està molt arrelada, l’associació és una de les colles de diables amb més tradició de la ciutat de Barcelona. La colla va ser fundada al febrer de l’any 1989 al Centre Cívic de Sant Martí, i des de llavors, encara continuem cremant carretilles i fent correfocs i espectacles de foc, amb la participació de diferents relleus generacionals.

L’últim d’aquests relleus ha sorgit al crear la nova secció infantil, les “Guspires de Sant Martí” al 2017, formada per nens i pares, que aporten a la colla una nou impuls al incorporar la secció de diables infantils i la secció de timbals. La entitat integra totes les seccions possibles d’una colla de diables, tant en modalitat adulta com infantil: foc, tabalers i, recentment, bestiari de foc, agrupant tota l’associació com “Diables de la Verneda i Guspires de Sant Martí”.

Fruit de la inquietud dels membres de la colla, i per donar una nova empenta a l’entitat, vam decidir crear una nova i original bèstia de foc, que pogués representar i fos un símbol identitari del nostre districte. Conjugant la història Sant Martí, en que tot era terreny pantanós, i un dels noms amb el que és conegut aquest insecte (Cavallet de Sant Martí), l’any 2018 la colla va construïr i incorporar un nou membre a l’entitat, una libèl·lula, anomenada “Espiadimonis de Sant Martí”.

L’any 2020 vam incorporar a les nostres files el drac Trajanito. Vam reparar-lo i remodelar-lo perquè estigués llest per acompanyar-nos en les nostres sortides. Durant els actes festius de Via Trajana de 2021 vam presentar en societat la seva remodelació.

Com sobrevivim?

Diables i Guspires és una entitat sense afany de lucre. La majoria dels actes que organitzem apleguen molta participació i els aconseguim realitzar amb un pressupost mínim. Cada cèntim compte. Subsistim gràcies a:

  • Algunes activitats que en diversos casos podem fer de manera remunerada
  • Les quotes de soci anuals que paguem els i les membres associades de l’entitat
  • Subvencions de les administracions públiques

Amb quí participem?

Com a entitat, som membres d’altres associacions, del teixit associatiu del districte i del mon dels Diables:

Periòdicament tenim reunions amb totes elles, coordinem actuacions conjuntes, estem informats de les diferents activitats que es realitzen i participen en els esdeveniments.

Organitzem actes i activitats conjuntament amb altres entitats i asociacions del barri, com per exemple:

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner